torstai 23. maaliskuuta 2017

Sähkökirves.


Mä pidän paljon polttopuiden tekemisestä.

Pidän puun kaatamisesta ja karsimisesta, mutta en metrihaloiksi pätkimisestä koska se käy kovasti kipeetä mun selkäparkaani ja olenkin saanut siihen hommaan apua milloin keneltäkin nuoremmasta polvesta. Metrihalot kiepsautan helposti just mulle tehtyyn sahaustelineeseen, siitä sitten niitä noin 33cm pitkiä pölkkyjä kuskaan kottikärryillä liiterin edustalle.

Tämä mun selkäydinvammani tekee sitä, ettei ole puristusvoimaa enään käsissä kirvestä pitelemään. Laskin juuri että kun noista kahdesta tyhjentämästäni kuolinpesästä missä kului koko viime kesä, niin tuli kirveitä niin mulla on nyt sitten niitä 12 kipaletta + viellä tuo sähkökirves.


Tässä ei ole koneen mittojen yli mitään liikkuvaa osaa, se luo turvallisuutta.
Myös se, että laitteen käynnistämiseen tarvitaan molemmat kädet.
Tähän on myös teline jos haluaa suorin jaloin työskennellä,
mutta se ei ole meillä käytössä.
Tällä on niin mukavaa halkoa pölkystä klapeja ettei malta kunnon taukojakaan pitää. Sitten kun on viellä toinenkin polttopuuhullu taloudessa niin homma menee sillälailla että toinen halkoo ja toinen pinoaa, tietyin väliajoin vaihdamme paikkoja.

Olen tehnyt polttopuita kaikenmaailman vehkeillä, yhden halkomakoneen ehdin tehdä itsekin, kun ei löytynyt sellaista sähkökirvestä mikä olisi ollut mun tarpeiden mukainen. No, se itse tehty on ollut vuosittain käytössä äidilläni likimain kaksikymmentä vuotta.Jos halkaistava pölli on turhan lyhyt, käytän kuvassa näkyvää välikapulaa.
Tärkeää on varmistaa se, ettei pölli pääse putoamaan maahan.
Tässä koneessa kourun muodostaa molemmilla sivuilla olevat nuo mustat osat.

Jokainen hankkii tietenkin itselleen sopivan vehkeen missä hinta/laatusuhde sopii itselle. Mulla oli kaksi vaatimusta. Ensimmäisenä oli turvallisuus ja toisena riittävä työntövoima. Alle viiden tonnin työntövoimaaa omaavaa konetta ei kannata edes harkita, vaikka parilla sadalla €urolla niitä saa halppiskaupoista. Koska tällainen kone hankitaan käyttöön loppuiäksi, niin kannattaa panostaa laatuun. Jo seitsemän tonnin työntövoima piisaa hyvin todella oksaisen pöllin halkaisemiseen.

Halkaistavan pöllin ympärysmitta ei ole este, kun on hyvä kone käytössä. Itse pyörittelen pöllit tekemääni ramppia pitkin hollille ja yhtä nappia painamalla ja toisella kädellä vivun painallus ja pölli halkeaa. Pisin koneeseen sopiva pölkky on 70cm pitkä.
Tuossa on mukana myös ristikkoterä, se on oikein hyvä jos on kaadettu nuorempaa, ohuempaa puuta.

Sitten kun klapit on pinottu siististi niin kyllä siintä iloa irtoaa!!

Tuostakin huolimatta, mukavaa päivänjatkoa sulle sinne!!
4 kommenttia:

  1. Samaa mieltä koneen tehon kanssa. Anoppi halusi halkomakoneen ja mies kertoi millainen pitää ostaa, no pihinä ihmisenä osti sitten sellaisen halvan, kun ehdotettu malli oli 'kallis'. Saatiin sitten kone perintönä ja kokeilin kerran. Totesin miehelle, että kuolema tulee ennekuin pöllit on tuolla härpäkkeellä halottu ja tartuin kirveeseen. Nyt se kapistus on vain tiellä....
    Niiin ja puuhommat ovat hyvinkin terapeuttisia!
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista

Kiva kun tulit tänne, jätä merkki käynnistäs!!