tiistai 25. huhtikuuta 2017

Päivän puuhat.


Aamupäivällä sain hieman puuhailtua pihassa.

Ensin keräilin taas risuja, käpyjä ja muuta ryönää puoli kärryllistä. Vainajia löysin kaksi, ne heivasin tapani mukaan jokeen kalan ruuaksi, ainakin toivon niin, mutta onhan niitä muitakin raadonsyöjiä.

Jää oli taasen vapauttanut pihdeistään irtainta, tällä kertaa, viimisimpänä, pölkkyjä.
Niitä oli seitsemän kappaletta viellä jäljellä. Laitimmaiset olivat jo sen verran irronneet että ne sain potkimalla irti, muissa jouduin käyttämään voimakeinoja. Neljä niistä jaksoin siirtää kokkopaikalle, loput kolme joskus sitten kun kuntoa piisaa. Pölkyt ovat 50-60 senttiä halkaisijoiltaan.


Hiilikasa on viellä jäljellä viime juhannuselta. Kunnon kokkoon laitetaan sydämeksi aina vuoden- kaksi kastumassa ollutta puuta. Silloin kokko palaa ainakin hiilloksena aamuun asti. Itse laitan märkää noin kolmanneksen kokon puumäärästä ja aina päällimmäiseksi juuri kaadettua, yleensä pajua, leppää, raitaa ja mitä niitä muita nyt onkaan. 😀Pölkyt on helppo kierittää tähän kärryyn aisaa pitkin.
Tein tämän kärryn alunpitäen mopoon peräkärryksi ja sitten kun sitä ei enää siinä hommassa tarvittu, niin muunsin sen käsikäyttöiseksi.5-10 senttiä oli viellä jäätä pitämässä pölkkyjä kiinni, mutta kun rautakangen pään änkesi pölkyn alle ja maan ja kangen väliin laittoi rotia, niin senkun vaan tallasi kangen päälle niin johan irtosi!!

Tuosta hommasta väsähdin niin, että olen jo kolmatta tuntia selkäni varassa hetekallani huilimassa eikä musta taida tänään enää olla pihahommiin lähtijäksi, mutta onhan täällä sisällä mukavaa köllötellä. Näpytellä konetta, lukea, myös kirjaa ja katsella elokuvia. Eri ihmisten kanssa on tänään mennyt parisen tuntia puhelimessa höpötellen.Stairway to heaven, tikkaat taivaaseen.
Kaivon ympäristössä piisaa viellä siistimistä. Tarvitsee viellä tuoda ainakin kuorma, viitisen kuutiota hiekkaa ja sitten päälimmäiseksi hyvää multaa ja sitten vaan piharatamon, apilan ja timotein siementä sekä sammalta piimään ja veteen sekoitettuna kaiken päälle ja sitten viellä sentti multaa niin jo kohta alkaa vihertää.Linnunpesä sähkökeskuksen päällä.
Oikeasti tuo oli kaivotyömaan alta kaadetussa kuusessa ja siitä siirsin sen tuohon. Tulevat siihen sitten linnut pesimään tai rakentavat kokonaan uuden. Kaadetun kuusen tilalle toin pikkukuusen kasvamaan.

Tuosta tulikin mieleen että kun vein laavulle yhteen kuuseen viisarittoman kellon katseltavaksi niille, jotka aikaa kysyvät, niin sen kellon sisään teki pikkulintu viime kesänä pesän!!
Laavulla on ajan kyselijöille toinenkin kello. Se näyttää viisareillaan aina aikaa, varttia vaille kahdeksaa. 😂Vaimo parkkeeraa aina luutansa tähän, pääsiäisen jälkeen. 😆
Siinä se sitten saa odotella seuraavaa käyttöä vajaan vuoden verran.
Kohta tulee kuset housuun kun alati joutuu naurattamaan lukijoitansa. ;DDD
Oikeasti tuolla luudalla ripsitään hämähäkkien seitit rakennusten seiniltä ja räystäiden alta.Laavulla piisaa poltettavaa, tässä noin kolmasosa näytillä.
Kasa on noin pari metriä kanttiinsa.Kissanpaskat ja puun tuhka otetaan meillä tarkasti talteen.
Varsinkin tuhka on parasta lannoitetta mitä maapallo voi meille tarjota. Sen avulla satomäärät suurenevat selvästi. Periaatteessa puun tuhkaa ei voi antaa kasveille liikaa, ellei sitten kärrykaupalla kippaa sitä kasvin juurelle niin, että kasvi täysin katoaa sen alle. Ei se paljoa perunaankaan rupea tee.

Paskaa, eniten kanojen, meillä annetaan vain veteen liuotettuna ja korkeintaan kahden viikon välein. Siinä välissä täytyy ainakin sataa kunnolla tai sitten kastellaan kannusta tai letkusta. Kourallinen, pari paskaa liuotetaan kaksi vrk kastelukannulliseen vettä ja vesi sekoitetaan hyvin juuri ennen kastelua. Mukillinen/kasvi. Kissanpaskat meillä käytetään kompostissa, toimintaa parantamaan ja kyllä tulee parissa vuodessa niin hyvää mustaa multaa että!!Näistäkin huolimatta, mukavaa päivänjatkoa sulle sinne!!8 kommenttia:

 1. Tuhkat käytetään meilläkin tarkkaan, mutta kissat tekee jätöksensä niin piiloon, ettei niitä useinkaan löydä. Talvellakin vanhus 20 v. könyää ulos kakalle.

  Hauskoja kuvia kommentteineen :D

  VastaaPoista
 2. Sina se sitten jaksat puuhailla. Hienoa.

  VastaaPoista
 3. Tuhkat meilläkin käytetään tarkkaan.

  Hieno puupino, tykkään katsella ihmisten puupinoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisitpä liiterin puupinot!! Toi laavun pino on tehty kiireessä.

   Poista
 4. Teijän tontilla ei näytä olevan juuri luntakaan. Täälä on ja reilusti, vissiin lähes 50 cm ja vappu ihan kohta.
  Mukavaa ku jaksat touhuta ja puuhastella, siinähän se aika kulluu kohtalaisen mukavasti. Niinpä, ne liiterin pinot on lavottu kutakuinki aika tarkalla silimällä. * mittanauhan kans* :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissapäivänä suli viimeisetkin lumet.
   Mä niin pidän polttopuiden teosta. Pinojen etuset saa helposti siisteiksi ku ottaa 40cm mittaisen 10x10 kalikan ja sillä takoo ulkonevat klapinpäät pinon etureunan tasalle...

   siusiuxx

   Poista

Kiva kun tulit tänne, jätä merkki käynnistäs!!