perjantai 13. lokakuuta 2017

Tänään.Laitoin tulet kaminaan viideltä ja ½h myöhemmin kiukaan pesään.

Maisa oli tapansa mukaan etulöylyissä, kun itse kiipesin lauteille. Se on sillä alemmalla lauteella makoilemassa silloin kun saunassa on sellaiset 60-70 astetta lämpöä.
Vielä se oli mulle seuraneitinä kymmenkunta minuuttia ja pujahti sitten oven alitse pesuhuoneen puolelle ja minä pääsin viskomaan vettä kiukaalle.

Ensin otan aina Hämikset, siinä kauhallinen vettä lirutetaan todella hitaasti kaikille kiukaan kiville. Odotetaan rauhassa löylyn siintymistä ja sopivan hetken tullen uusitaan veden lirutus. Näissä löylyissä viihtyy kauan, minäkin tänään puolisen tuntia, kunnes sitten pihamaalle huilille.
Kylmä pohjan tuuli ei kauaa antanut kuistin penkillä istua, kun alkoi jo hytisyttää. Ennenvanhaan tällä tau'olla polttelin tupakin ja hörpin pullollisen keppanaa.

Takaisin lauteille tultua viskon selkälihaksille löylyä, täyden kauhallisen kerrallaan kiukaalle, sopivasti tau'otettuna.Siinä selkä ja muutkin lihakset kiittelevät, niin makoisalta löylyt tässä saunassa maistuvat. Lopuksi köllähdän selälleni ylimmän lauteen varaan ja nostan ketarat kattoon. Sitten paiskon kiukaalle saunomisen kovimmät löylyt ja kun jalat ovat tyytyväiset, häippäsen lyhyelle vilvoittelutau'olle ja sitten ukkelin pesu on paikallaan.

Kyllä se sauna vaan on poikaa.

Milla kärtti itselleen käristettyä makkaraa. Se söi kyllä multa loput syömättä jääneet kananugetit, kun ei oikein mulla ollut ruoka maullaan ja ajattelinkin että montakohan päivää neiti seisottaa makkaranpalojaan, ennenkuin raaskii ne syödä. Käristelin kyllä makkarat huolella ja leikkelin ne valmistuttuaan puukolla lautaselle sopiviksi siivuiksi.
Yllätys oli suuri kun vartin päästä, kun Maisa oli ensin syönyt iltaruokansa ja Pekka oli viellä ulkosalla, tyyppi veti helttaansa koko satsin, eli kaksi käristettyä ja pieniksi paloiteltua grillimakkaraa!!

Nyt ämmät jo nukkuvat, Pekalla on vielä jotain tärkeää ulkona. Kun käyn sitä kysymässä sisään se vain vilkaisee mua ja siirtyy kuistilla toiseen kohtaan.


Edellisistä huolimatta, mukavaa päivänjatkoa sulle sinne!!

8 kommenttia:

 1. Kyllä nyt rupes tekeen mieli saunaan. Oli niin hyvin tunnelmoitu saunareissu. Meinasin kyllä tauolla poltella tupakin ja hörpätä jääkylmän pilsun tai keppanan :D

  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
 2. Sulla oli viime yönä kiirettä. Tuunasit mun kirpparilta ostamaa polkupyörää. Siinä oli kaksi takapyörää, niiden väliin oli rakennettu tavaroiden kuljetuskoppi. Kehuit, että hyvin siihen saa maitotonkan mahtumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilmakos!!
   Toivottavasti tuli mieleinen fillari. :D

   Poista
  2. Oli! Ja mieletön fiilis kun unessa tunnistin sut, oli kiva tavata :D

   Poista
  3. Sepä hauskaa, ehkä joku päivä viellä oikeestikki!!

   Poista
 3. Saunominen on mukavaa.Kivaa tiistai-iltaa.

  VastaaPoista

Kiva kun tulit tänne, jätä merkki käynnistäs!!